Baboesjka’s kruidige appeltaart

met een scheutje whiskey

Een gebak dat je helemaal nostalgisch maakt door de geur die het door je huiskamer verspreidt en nooit teleurstelt, is de for all-time favourite kruidige appeltaart. Het liefst bereid met een rijkelijke portie kruiden zoals kaneel, steranijs, kardemom, kruidnagel en een stevige scheut whiskey. Deze appeltaart met roosterkorst is perfect om de herfstdagen nog wat langer vast te houden, of om de gezelligheid van de winter te verwelkomen. De zeemzoete appels kregen we van onze gastheer in de Dolomieten. 

Om de magische herfst die we daar hadden nog eens te herbeleven, neem ik jullie aan de hand van enkele foto’s graag mee op reis. 

Om het rooster te leggen, is het handig om eerst een tutorial te bekijken.

recept

dubbele taartkorst

Voeg alle droge ingrediënten samen in een grote mengkom. Verdeel de boter met een
appelschiller in schijfjes. Voeg deze schijfjes toe aan de droge ingrediënten, masseer de boter met een vork of met je vingers tot een kruimelig beslag ontstaat met stukken die de grootte hebben van doperwten. Voeg lepel per lepel ijswater toe, kneed het deeg niet, maar meng voorzichtig met een vork tot het deeg samenkomt. Vorm het deeg met je handen tot twee bollen. De bol die je voor het rooster zal gebruiken maak je iets groter. Maak er nadien kleine schijven van, verpak het in folie of een luchtdichte container. Plaats voor minstens 1u (tot max. 2 dagen) in de koelkast.

appelvulling

Maak ondertussen de vulling. Snijd de appels in blokjes en plaats ze in de mengkom. Rooster zachtjes de kruiden gedurende 5min in een kleine steelpan. Stamp de kruiden grondig in een vijzel. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de appels, meng goed en zet voor 30min apart.

eimengsel

Klop alle ingrediënten zachtjes samen en zet opzij.

bakken & vullen

Verwam de oven op 200°C met een bakplaat (geen rooster!) die je iets onder het midden positioneert, deze zal voor een krokante bodem zorgen. Haal het uitgerolde taartdeeg uit de koelkast, gebruik een deegrol om de schijven verder uit te rollen, een schijf groter dan de andere. Wacht even als het deeg te koud is. Rol het taartdeeg rond je deegrol. Dit vergemakkelijkt het transport naar een springvorm. Druk het deeg goed aan en zorg dat het net iets over de rand komt. Vul de vorm met appels, dit mag een aantal millimeter boven de vorm uitsteken. Leg daarbovenop de deegreepjes in een roosterpatroon. Bestrijk de rand onder de deegreepjes met water om het vast te zetten. Je kunt de randen bijknippen of omplooien. Plaats de taart 15min in de vriezer. Bestrijk nadien de bovenkant met het eimengsel en strooi nog wat extra bastaardsuiker overheen. Bak de taart gedurende 20min op 200°C en vervolgens 50min op 180°C. Als de taart te snel bruin wordt, verstop hem onder zilverpapier. Laat de taart volledig afkoelen, anders brokkelt hij uit elkaar. Verwarm elk stuk afzonderlijk als je een warm stuk appeltaart wil eten.

Copyright © 2020 Katya Chekina/spii.c.ka | All content on this page is protected by copyright.