Cinnamon buns met pompoen

herfstgoud

Zo gek hoe je een bepaalde smaak tijdens je kindertijd niet uit kon staan en het later een van je favoriete herfstgroenten wordt. Pompoen was zo een groente die mij enkel al door zijn geur misselijk maakte. Mijn moeder kon dit niet geloven en zette het in de herfst en wintermaanden wekelijks op het menu. Geleidelijk aan groeide de aversie uit tot grote liefde. Zo groot, dat je tijdens het seizoen steeds een potje pompoenpuree in de koelkast kunt vinden om sporadisch toe te voegen aan sauzen, smoothies of om op een boterham te smeren. Aan deze cinnamon buns geeft pompoen een romig effect en smelt het zo in je mond.

recept voor 15 buns

deeg

Verwarm de havermelk tot ze lauw is en los hierin de gist en honing op. Laat in dit mengsel de boter smelten. Zeef vervolgens de droge ingrediënten samen. Voeg het havermengsel en eieren toe. Kneed alles gedurende 10min samen. Voeg meer meel toe als het mengsel te nat is. Als het te droog is, voeg meer havermelk toe. Laat het deeg mintens 1 uur rijzen op een warme plaats. Je kan het ook een nacht in de koelkast laten rijzen. Gebruik dan de helft van de gist en laat voor het bakken een uurtje op temperatuur komen.

vulling

Snijd een pompoen doormidden en bak gedurende 50min op 200°c. Verdeel vevolgens in 4 porties. Smelt de boter en vermeng met bruine suiker en kaneel. Verdeel het gerezen deeg in 2 porties. Rol de porties uit op een met meel bestoven werkvlak tot een rechthoek van ca. 25 x 30 centimeter. Bestrijk eerst met het kaneelmengsel en vervolgens met de pompoenpuree. Vouw het deeg samen zoals op de foto hierboven. Snijd er driehoeken uit. Breng elke hoek samen naar het midden en geef het een lichte draai. Laat de buns nog een 30tal minuten rijzen. Verwarm de over op 180° en bak de buns 25 min tot ze licht gebruind zijn. Optioneel kan je er boterrumtopping op aan brengen na het afkoelen.

topping ( optioneel )

Verwarm de boter met de melk tot ze lauw zijn. Mix samen met de rum en de geweekte noten tot een glad mengsel. Breng aan met de achterkant van een lepel op de top van de bun.

 

Copyright © 2020 Katya Chekina/spii.c.ka | All content on this page is protected by copyright.