Gemberbier

gemberbier à votre santé. olé!

Wie lust er nog zo graag een fris glaasje gemberbier? Om te paren met een lekkere old fashioned cocktail of gewoon als verfrissend tussendoortje dat bovendien door probiotica van wilde fermenatie je darmflora ondersteunt. Ah! Win win! Dat klinkt als muziek in de oren.

Wilde fermentatie wil zeggen dat je gebruik maakt van melkzuurbacteriën die op de schil van (biologische!) gember wonen en gisten die in de lucht rondzwerven.

Maar nu aan de slag. Wat je nodig hebt is biologische gember, suiker, water, tijd & lots of love. Met deze bijzondere ingrediënten creëer je een gemberbug of starter net zoals bij een zuurdesem voor al je lekkere drankjes. Door de bug om de paar dagen te voeden breng je hem stilletjes tot leven. Een groot gelukske om wat leven in de brouwerij te zien.
recept : gemberbug voor gemberbier

benodigdheden

dag 1 : gemberbug maken voor je bier

Alle ingrediënten in een container goed doorroeren en op de warmste plaats in je huis zetten. De starter kan een temperatuur tussen 20°C en 30°C heel goed apprecieren, in de winter zal het fermenatieproces iets langer aanvangen.

dag 3 : vanaf nu om de 2 a 3 dagen voeden

Tijdens de zomermaanden zullen vanaf dag 3 lichte bubbels verschijnen aan het
bovenoppervlak, dit is een teken dat de fermentatie is gestart. In de winter kan het voorkomen dat je pas na 5 of 7 dagen bubbels ziet worden. Hij zal dan iets extra liefde nodig hebben, dat ook hier door de maag gaat. In de fase kan je hem ook een naam geven, zo sms je je partner of hij vandaag Wally eten kan geven. Voeg ongeveer om de 2 dagen een 1:1 hoeveelheid geraspte gember & suiker toe met een 2:1 hoeveelheid water. Wat ik doe is meestal 1el gember (verse kurkuma kan ook worden toegvoegd voor een diep gele kleur), 1 el suiker mengen met 2el water. Dit kan variëren naargelang de vraag naar gemberbier en de noden van Wally. Soms wil hij wat vaker aandacht, dan geeft ik hem wat minder eten maar vaker (dagelijks). Het is kijken en luisteren naar Wally.

dag 6 : om de 2/3 dagen sterft Wally van de honger

Je bug leeft en produceert veel bubels op de plaats waar de gember is beginnen
drijven. Wanneer je de actieve bubbels niet ziet is het tijd om wat eten te geven.

dag 7 ( zomer ) / dag 10-14 ( winter )

Had ik je al iets verteld over het beetje geduld dat je moet uitoefenen vooraleer je van dat eerste glaasje gemberbier kunt sippen? Nu je bent er bijna, of met andere woorden je bent klaar om dat bier te brouwen. Overgiet een goede scheut van de bug in een beugeles (zie foto hieronder) en vul de es met gedechloreerd water. Deze versie is licht zoet. Als je graag een zoete soda wil drinken kan je 1 liter water met 2el suiker aan de kook brengen, afkoelen en toevoegen. Sluit de es en zet 2 tot 5 dagen opzij op een warme plaats (nooit rechtstreeks in de zon of om de verwarming). Open elke dag om de lucht uit te laten. Wanneer hij goed popt kan je al eens proeven of hij lekker smaakt. Suiker wordt bij fermentatie omgezet in alcohol. Hoe meer je toevoegt, hoe langer je laat staat hoe straffer de smaak. Met deze hoeveelheden zal het alcholpercentage zeer laag zijn. Maar toch met wat voorzichtigheid omgaan met kinderen in huis. Hier kan je eindeloos experimenteren en er je eigen touch aangeven, misschien door extra rozemarijn toe te voegen of appelsap. Variaties bij fermentaties zijn eindeloos.

Filter de vloeistof van de gemberpulp, je kunt hiervoor een kaasdoek of een waszakje gebruiken. Je kan het gemberbiertje nog even in de koelkast bewaren of zo drinken. Heerlijk met wat ijsblokjes en een scheutje citroen. Koeling vermindert de prik, langer op schap laten staan verhoogt de prik.

Dag 6 : actieve bubbels


Instagram


Pinterest

Copyright © 2020 Katya Chekina/spii.c.ka | All content on this page is protected by copyright.