Teftelkis of Russische wereldballen

vrouwen met ballen

Aan het eind van de eerste quarantaineperiode belde Jelte mij, een vrouw met ballen. Wereldballen. Ze vertelde me over haar steeds uit de hand lopende projecten en dat één ervan de vorm kreeg van een kookboek. Na een feestje te geven waarbij haar zoontje mocht kiezen wat ze aten, ging de bal aan het rollen. Een feestelijke tafel werd gedekt met balletjes van over heel de wereld. Zoet, zout, vegetarisch, met vlees of vis. Iedereen smulde ervan en vroeg nadien naar haar recepten. De vraag naar de afkomst van de gehaktbal gaf een heel nieuw perspectief. Voor wie stond te juichen om balletjes in tomatensaus mee in het Vlaamse canon op te nemen; het is een gerecht eigen aan vele wereldkeukens, telkens met een eigen touch of love. Jelte was een team aan het samenstellen en vroeg of ik mee wou werken. De vraag voelde als het mee springen van een klif in een diepblauw stukje oceaan. Ja of nee, ja of nee. Springen of aan de kant blijven trappelen. Hoofd op hol. Adrenaline dat door elke vezel van mijn lichaam stroomde. ‘Nee, zeker, daar moet ik niet over nadenken, ik doe het!’. En wat een avontuur was het. Duizend-en-één-nachten hebben we gefotografeerd, duizend-en-één-dingen heb ik geleerd. Samen met warme, gedreven en energieke mensen groeide Wereldballen uit tot een kookboek, gemaakt met een portie lef, plezier en een team met ballen: de Holy mother van dit alles Jelte Van Roy, styliste Kiala Freysen, vormgeefster Kathleen Lauwers. Ik mocht dit alles met mijn camera vastleggen.

Mijn lievelingsgerecht met balletjes, de Russische Teftelkis, mocht in dit boek niet ontbreken. Een recept waarmee mijn mama al decennia lang donderwolken bestrijdt. Probeer het maar, het is een mood booster. Wil je ook een portie wereldballen proeven? Bestel je exemplaar op wereldballen.be

Onder het recept vind je nog een aantal beelden van deze shoots. 

recept

saus

Maak eerst de saus: snipper de uien. Plet de look en de korianderzaadjes. Snij de wortels in dikke schijfjes en de paprika’s in blokjes. Schil en snij de aardappelen in grove stukken. Fruit de 2 uien en de look in olijfolie. Voeg de wortels toe en laat 5 minuten stoven. Voeg de paprika, laurier en korianderzaadjes toe. Laat opnieuw 5 minuten stoven. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog eens 5 minuten stoven. Voeg de bouillon en de aardappelen toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.  

balletjes

Maak ondertussen de balletjes. Meng het gehakt met de overige ingrediënten naar smaak met zout en peper. Rol er balletjes van. Voeg de balletjes toe aan de kokende saus, soep eigenlijk, en laat nog eens een klein kwartier koken. Serveer meteen met brood.

Copyright © 2020 Katya Chekina/spii.c.ka | All content on this page is protected by copyright.