Hemelse tiramisu

met een dubbele laag van boudoirkoekjes en speculaas

Te midden van de blokperiode is er niets meer frustrerend dan een zus hebben die graag afwijkt van bestaande recepten en onzekerheid zou kunnen zaaien over de uitkomst van je lievelingsdessert, zeker op kerstavond. In De Standaard las ik ooit dat de kans op een hartaanval verhoogt tijdens deze feestelijke, maar stresserende gebeurtenissen. Ik was dus op mijn hoede en stuurde de boodschappenlijst door voor goedkeuring. Speculaas werd vervangen door boudoirkoekjes, rum door amaretto, ruwe cacao door gesuikerde cacao. Dat was helemaal oké, want zoals velen behoorde ik tot het clubje van mensen die tiramisu niet konden appreciëren. Dit tot 24.12.2020. Toen veranderde mijn wereld, een nieuwe addictie werd geboren. De tiramisu proefde als een engeltje, neerstrijkend op mijn tong. Niet te dronken, niet te zoet. Niet te nat en niet te droog. Luchtig zoenend gingen we de nacht in.
We konden dit jaar niet met zijn allen aan tafel schuiven. Om de pijn te verzachten nam ik een vierdubbele portie mee naar huis voor Damien. Hij was niet overtuigd, te veel room voor zo weinig koek. Uit noodzaak in de zoektocht naar een partner in crime sloeg ik de handen in elkaar voor meer koek minder room. Hij had gelijk. 

recept voor een grote schaal

crème vulling

Maak de crème. Klop het eigeel en de helft van de suiker op in een mengkom met een handmixer tot het mengsel verdrievoudigd is en er bijna wit eruitziet. Verplaats het naar een grote kom. 
Klop nu de room op in de mengkom samen met de rest van de suiker, vanillepoeder en zout tot je zachte pieken hebt. Voeg de mascarpone toe en vervolg het klopproces tot je gemiddelde pieken hebt. 

voor de koek & topping

Opbouwen. Voeg de espresso samen met de amaretto. Bestrooi de bodem van je schaal met de helft van de cacao. Bedek de bodem met speculaas door ze naast elkaar te leggen. Als je koek overhebt verpulver deze en strooi deze ook uit over op de bodem. 
Verspreid de helft van de mascarpone over de speculaas. Dop om beurt de boudoirs goed in het espressomengsel en leg ze in de schaal op de mascarpone. Verspreid nadien gelijkmatig de rest van de mascarpone over de boudoirs. Strooi de cacao over de top. Laat de cake minstens 5u opstijven in de koelkast. 

Als je jezelf kunt beheersen, kan de cake zo een 6 dagen goed blijven in koelkast.

Copyright © 2020 Katya Chekina/spii.c.ka | All content on this page is protected by copyright.